Tips voor het kammen of borstelen van je kat
Niet elke kat vind het prettig om gekamd of geborsteld te worden. De volgende tips kunnen je hier mogelijk bij helpen:
- Het is voor alle katten belangrijk om zo nu en dan geborsteld te worden. Op die manier worden de dode haren uit de vacht verwijderd. Deze haren kunnen voor veel irritatie en klitten zorgen bij je kat. Door ze eruit te borstelen, vind je ze later ook niet terug in je huis.
- Bij katten met een dikke of lange vacht is borstelen essentieel om de ondervacht goed te verzorgen. Je kat kan daar zelf namelijk niet goed bij komen en de onderwol die reeds is uitgevallen blijft bij langharige katten in de vacht hangen. Als dit niet uitgekamt wordt kunnen er snel klitten ontstaan.
- Hoe langer je wacht met je kat borstelen, hoe moeilijker het wordt om hem/haar daaraan te laten wennen. Je kunt daarom het beste direct met borstelen beginnen als je kat nog een kitten is.
- Als je je kat voor het eerst borstelt, pak dit dan rustig aan. Aai je kat eerst en geef hem/haar een snoepje. Als je merkt dat hij/zij ontspannen is, probeer dan eens heel voorzichtig de borstel langs zijn vacht te halen. Zorg dat deze eerste introductie van de borstel kort is en stop meteen als je merkt dat je kat gespannen reageert. Volg zijn tempo en je zult merken dat je kat de aandacht uiteindelijk juist prettig vindt.
- Borstel altijd in de richting van de haargroei. Als je kat veel dood en loszittend haar heeft, bijvoorbeeld als hij/zij in de rui is, dan kan borstelen in tegengestelde richting helpen om dit sneller te verwijderen, maar niet elke kat vindt dat even prettig.
- Kom je een klit tegen? Probeer deze dan heel voorzichtig te verwijderen, zonder te trekken. Houd met de ene hand de huid of vacht onder de klit vast. Probeer met de andere hand de klit lichtjes uit te kammen.
- Als het niet lukt, dan kun je de klit uit de vacht proberen te knippen. Het is aan te raden om hulp in te roepen van iemand die het vertrouwen van je kat heeft. Als de een de kat rustig vasthoudt, dan kan de ander met een stompe schaar de klit uit de vacht knippen. Doe heel voorzichtig; want de huid van een kat is erg dun en de kleinste beschadiging door bijvoorbeeld een schaar kan al een grote wond veroorzaken.
- Lukt het echt niet om zelf je kat te borstelen? In een professionele trimsalon kunnen ze je helpen om zijn vacht goed te verzorgen.
- Extra tip: als je je kat borstelt of kamt, dan kun je hem/haar meteen controleren op vlooien en teken.
Redenen om je kat te wassen
Je kat wassen: dat is eigenlijk bijna nooit nodig. Katten zijn op zichzelf hele schone dieren en prima in staat om zichzelf te wassen. Het kan echter wel gebeuren dat je je kat moet wassen. Bijvoorbeeld als hij/zij zichzelf verwaarloost, vies ruikt en het niet zelf oplost of ziek is. Dit is overigens geen natuurlijk gedrag voor een kat.
Als je merkt dat je kat zichzelf niet schoonhoudt, leg dit dan altijd voor aan de dierenarts. Er kan namelijk een medische oorzaak achter zitten. Andere redenen om je kat te wassen zijn:
- Hij/zij ruikt vies
- Hij/zij heeft jeuk
- Hij/zij heeft een gevoelige huid
- Hij/zij heeft last van schilfers
- Zijn/haar vacht is dof en futloos
Als je kat klitten heeft kun je beter niet wassen – hierdoor krijgen ze juist meer klitten. Als zijn/haar vacht dof en futloos is, dan kan de oorzaak ook zijn dat je kat niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er bestaan supplementen met omega-3 en omega-6 vetzuren speciaal voor katten die last hebben diverse huid- en vachtaandoeningen. Wanneer je kat een hele droge huid heeft, dan kan een hydraterende spray de huid voeden. Vraag in beide gevallen altijd om advies bij de dierenarts, dierenspeciaalzaak of een gediplomeerde kattentrimmer.
Ook dikke katten en oude katten met artrose kunnen zichzelf vaak moeilijker verzorgen doordat ze niet op elke plek van het lijf zichzelf kunnen likken. Hierdoor wordt de vacht vettig en kunnen sneller klitten ontstaan, ook bij kortharige katten. Daarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan als je kat zichzelf niet meer goed verzorgd. Voor veel aandoeningen kan een passende behandeling eenvoudig hulp bieden.
Stappenplan kat wassen
Over het algemeen houden de meeste katten niet echt van water. Als je er vanaf jonge leeftijd een gewoonte van hebt gemaakt om je kat te wassen, dan zal dit eenvoudiger zijn als je kat groter is. Voor alle andere situaties geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.
Stappen die je moet doorlopen wanneer je besluit om je kat te wassen:
- Gebruik een shampoo speciaal voor katten. Mensenshampoo is schadelijk voor de huid en vacht van je kat.
- Lees voordat je aan de slag gaat altijd de gebruiksaanwijzing of bijsluiter van de shampoo die je gebruikt.
- Leg alle materialen klaar die je nodig hebt tijdens de wasbeurt: denk aan de fles shampoo, een handdoek en borstel voor je kat, een schort voor jezelf, eventueel plastic handschoenen.
- Probeer van tevoren of de watertemperatuur prettig is.
- Zorg dat je kat zich rustig voelt. Aai je kat, geef hem/haar lieve aandacht en stel hem/haar gerust.
- Maak de vacht van de kat geleidelijk aan nat, maar houd zijn kop droog. Als de vacht helemaal nat is, masseer dan de shampoo in zijn vacht en zachtjes op de huid. Streel je kat tussendoor om hem/haar rustig te houden. Gebruik geen shampoo op de kop van je kat.
- Spoel je kat goed af. Zorg dat alle shampoo verwijderd wordt, omdat hij/zij anders juist jeuk kan krijgen. Als het water helder is, dan weet je zeker dat alle shampooresten zijn weggespoeld. Let erop dat de shampoo tijdens het spoelen niet in zijn ogen terechtkomt.
- Wikkel je kat in de handdoek en droog hem/haar goed af. Merk je dat je kat zich niet fijn voelt? Houd hem/haar dan, ingewikkeld in de handdoek, eerst vast en aai over de kop. Zo kan hij/zij kalmeren.
- Als je kat zo goed als droog is, geef hem/haar dan een goede borstelbeurt. Door je kat te borstelen, zorg je dat hij/zij geen last krijgt van klitten. Klitten zijn met name vervelend, omdat je kat deze niet zelf kan ontwaren. Daardoor kan hij/zij juist stoppen met zichzelf goed schoonhouden.
Soorten shampoo
Je kat wassen is mogelijk met verschillende soorten shampoo. Denk aan anti-klit & verstevigende shampoo, shampoo speciaal voor de donkere of witte vacht, geurbestrijdende shampoo, verzachtende shampoo voor de gevoelige huid en kittenshampoo.
Heeft je kat echt een hekel aan water? Er bestaat ook droogshampoo voor de kat. Dit komt vaak in de vorm van een reinigingsmousse waarmee je de vacht van je kat kunt schoonmaken. Dan hoef je geen water te gebruiken.
Wist je kat...
Langharige katten doorgaans een ondervacht hebben? Je moet katten met lang haar borstelen én kammen. Zo verwijder je de dode haren uit de bovenvacht. Door te kammen verwijder je dode haren uit de ondervacht en de klitten die daar verstopt zitten. Je moet dan wel een kam gebruiken met stevige ijzeren tanden die lang genoeg zijn om bij de ondervacht te komen. Het is aan te raden om langharige katten dagelijks te borstelen; voor kortharige katten volstaat eens per week.